905 94 634 post@bratberger.no

Instruksjon for brygging på 95 liters Terassebrygger

Bryggeriet er av typen ”alt i ett kar” og består av:

  1. Bryggekjelen på ca 95 liter brutto.
  2. Silkar med handtak og silbunn, ca 55 liter brutto
  3. Lokk og heiseanordning med sveiv og lås.
  4. Ekstrautstyr er elektrisk element på 3 kW og hurtigkjøler i rustfritt stål, tresleiv, 1,5 liters øse, meske-termometer og øcslevekt med målegass.

Bunnstativ benyttes ikke.

På dette bryggeriet er det mulig å brygge av opp til 20 kg malt og lage inntil 80 liter øl. På et øl med pilsner styrke vil en bruke ca 15-16 kg malt og få ut inntil 80 liter øl.

For å brygge et sterkøl vil en bruke så mye malt som det er plass til, og en vil etter brygging  ha ca 65 liter ferdig øl.

Som varmekilde kan benyttes gassbrenner av typen ”krabbekoker”, men vi anbefaler elektrisk element på 3 kW som passer til kjelen. (kan også leveres med termostat). For å oppnå rett temperatur i mesken sirkuleres vannet/vørteren vha av øse/bøtte i rustfritt stål, eller vha pumpe.

1. Brygginga starter med at en fyller vann i bryggekaret opp til første nagle (ca 15 cm under topp) og varmer dette opp til ca 73 grC. Ikke sett på stativet før etter meskeprosessen, slik at en får på lokket som nå legges opp/ned for å dekke også meskekaret som strekker seg litt over kanten.

2. Når vanntemperaturen har nådd ca 73 grC røres maltet ut til en klumpfri grøt. Ideell mesketemperatur skal nå ligge på ca 65 grC for normalt øl. Bruk gjerne litt kaldt vann i mesket hvis temperaturen blir for høy. Legg så på lokket opp/ned og dekk gjerne over med et pledd ell.l. og kutt all varme. Hvis en benytter elektrisk element med termostat settes denne på 65 grC.

3. La så mesken få fred i ca 90 min. Stivelsen blir i denne prosessen spaltet til søtstoff, maltose og dextrin og det gjelder å få mye maltose som mulig, dette er et lett forgjærbart søtstoff. Etter ca 1 time sjekkes temperaturen og en sirkulerer ved å tappe vann fra tappekranen og helle over mesket, fyr nå opp litt hvis det er nødvendig. Etter ca 90 minutt skal temperaturen i mesket heves til ca 75 grC. Sett nå på stativet med sveiv.

4. Silkaret heves nå ca 20 cm, brenneren/elementet settes på får å få temperaturen på vannet opp mot 80 grC og en begynner å sirkulere. Etter hvert som vannet siger gjennom mesken heller en på mer vann fra tappekranen. Overflaten av mesket skal ikke være tørrlagt i denne prosessen, en sirkulerer helt til mesketemperaturen er kommet opp i ca 78 grC

5. Neste operasjon er utvasking av mesken. Det skjer ved at en tilsetter fortrinnsvis varmt vann på ca 75- 78 grC over mesket. Silkaret løftes nå ytterligere opp, men pass på å ikke heve bunnen over væskenivået i bryggekjelen, dette for å unngå plasking og oksidasjon. Vannmengde som benyttes avhenger av øltype og ønsket vørterstyrke, for et normalt øl med pilsener styrke går det med ca 30 liter vann.
La silkaret henge til all vørter har dryppet av mens temperaturen i vørteren nærmer seg kokepunktet, vipp det gjerne litt slik at bunnen kommer over væskenivået.

6. Vørteren skal nå varmes opp til kokepunkter og silkaret skal tømmes for utvasket mesk, dette gjøres ved å vippe silkaret og grave ut masket vha av medfølgende øse.

Prøv ikke å løfte et fullt silkar ut, det kan lett ende med katastrofe!!

Mål nå vørterstyken og se om den ligger riktig, beregn at den stiger ca 10 % i løpet av koketiden. Vørterstyrken kan reguleres ved innkoking hvis den er for svak, eller vanntilsetning hvis den er for sterk.
Når vørteren er kommet på kok tilsettes bitterhumlen som skal ha ei koketid på ca 1 time, brukes hel humleblomst er det en stor fordel å sett inn det rengjorte silkaret og bruke det som humlesil. Etter 40 min tilsettes smakshumle som vanligvis gis ca 20 min koking, etter 50 minutt koking tilsettes klarningsmiddel og til slutt eventuell aromahumle som kun skal ha 5 – 7 minutt koketid.
Etter fullført koking kjøles vørteren raskt ned mot gjæringstemperatur.